4 Ocak 2008 Cuma

Kahvenin çeşitleri

Yayvan bir tepsiye yağlı kağıt serin ve koyu kavrulmuş kahveleri içine dökün. Bir başka kapta su kaynatıp içine, çukulata parçaları koyduğunuz daha küçük bir kabı bu sıcak suya daldırarak çukulatalarınızı eritin. Eriyen çukulatayı karıştırın. Çukulata seçiminde tatlı olmayan acı çukulata tercihiniz olmalıdır. Erimiş çukulata sosunu kahve taneleri üzerine düküp tanelerin yayılması için hahifçe çalkalayın ve biribirinden çok uzak olmayan tanelerin oluşturduğu "kahve taneleri tabakası" elde edin. Tanelerin üzerini kaplayan çukulata soğuyunca tepsiyi bir süre buzluğa koyun. İyice donduktan sonra mümkün olduğunca küçük parçacıklar elde edecek şekilde kırın.Cappuccino hazırlamada esas olan, aslında herkesin kullandığı kendi yöntemidir. Latin ülkelerin kullandığı yöntem size tavsiye edilecek olan yöntemdir. Kullanılacak süt veya süt kreması soğuk olmalıdır. Küçük bir motorlu karıştırıcı veya espresso makinasında iyice köpürtülmelidir ve espresso üzerine dikkatle ilave edilip karıştırılmalıdır. Üstüne arzuya göre tarçın ve hindistan cevizi serpilebilir. Bardaklar genelde yukarıdan tabana daralan tarzda dizayn edilmişlerdir. Fincan kullanımında olabildiğince geniş olanı tercih edilmelidir. Cappuccino adının içecekteki köpüğün "Capuchin" adı verilen katolik keşişlerin giydiği pelerinlerin şapkasına benzetilmesinden (cappuccio=şapka) geldiği söylenir. Üstelik içecek rengi bu pelerinlerin rengine benzemektedir.Cappuccino: Köpürtülmüş süt (foamed milk) ile yapılan espressodur - 1 shot espresso, 1 kısım köpüklü süt, 1 kısım köpük içerir. Cappuccino scuro (Koyu cappuccino): Çok kahve, normalden az süt ile hazırlanan cappuccinodur.Cappuccino chiaro (Açık cappuccino): Az kahve, normalden fazla süt ile hazırlanan cappuccinodur.Cappuccino freddo (Buzlu Cappuccino): Buz üzerinde sunulan cappuccinodur. Cappuccino gibi tek shot espresso ile yapılır. 1:3 oranında espresso : süt karışımı içermelidir. Uzunca buharlaştırılmış sıcak süte (steamed milk) espresso ilave edilir. Yüzeyin hemen altına yerleşmesi sağlanır. Yoğun bir karışım elde edilene kadar yavaşca karıştırılır. Üzerine şeker, tarçın veya çukulata tozu serpilebilir. Sütün de espresso makinasında yoğunlaştırılıp köpürtülmesi mümkündür. Ancak arka arkaya yapılacak ve de ayrı sıcaklık derecelerinde yapılacak bu işlem, birinden birinin soğuması demektir. Sütün makinadan temizlenmesi de cabasıdır. Eğer makinanız kaynatma ve buharlaştırma işini aynı anda fakat ayrı bölümlerde yapıyorsa mesele yoktur. Bu iş için sütü küçük sürahiye doldurur ve makinanın buhar musluğunu dibe kadar daldırırsınız. Sıcaklık yaklaşık 90 C olmalıdır. Ocak üzerinde de, sütü kaynatmadan, yüzeyinde kabarcıkların birikmesini sağlayıp "steamed milk " elde edebilirsiniz. Aynı şekilde bir çırpıcı ile de çırparak köpüklü süt elde edebilirsiniz.Gerçekte içine çukulata şurubu ilave edeceğiniz cappucino veya cafee latte� in ta kendisidir. Ancak şurup, süt ve espresso oranları biribirine eşit (1:1:1 olmalıdır. Isterseniz köpürtülmüş kremayı garnitür olarak ilave edebilirsiniz.Son derece basit olup, espressonuzun üzerine bir yemek kaşığı çırpılmış kremanın yerleştirilmesi ile elde edilir.10 adet karanfil½ fincan şekerBir tutam çubuk tarçın parçaları¾ fincan %100 Kolombia kahvesi½ fincan soğuk su½ fincan koyu krema, çırpılmışGarnitür olarak toz tarçınKaranfil, çubuk tarçın ve kahve otomatik süzme kahve makinasının filtresine konur. Süzüntü alındıktan sonra büyük derin fincanlara (mug) boşaltılır. Üzerine krema ve toz tarçın ilave edilir. Sıcak veya buz üzerinde soğuk servis yapılır. Avrupa ve Latin Amerikada yaygın olan bu kahve özellikle yaz aylarının içeceği olup temelde soğuk espressodur. Ama günümüzde 1-2 tatlı kaşığı instant kahvenin şeker ile beraber bir çalkalayıcıda su ve birkaç küp buz ile birlikte, çokça çalkalanmasıyla da elde edilir. İçinde buz bulunan yüksek bardaklarla servis yapılır. İsteye göre bir miktar süt ilave edilip, kamış ile içilir. Önemli olan bardağın üst kısmında, çalkalama sonucu oluşan köpük görüntüsünün bulunmasıdır. Geleneksel frappe Afrika ve Amerika kahveleri karışımından elde edilen "Gazebo" karışımından yapılır.200ml. soğutulmuş espresso18-22 adet buz (kırılmış)2 yemek kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı vanilya veya fındık şurubugarnitür olarak çırpılmış krema veya dondurmaBuz, kahve, şeker, şurup motorlu bir karıştırıcıda iyice karıştırılır (frappe) yumuşak kıvama gelene kadar). Büyük boy, geniş bardaklara boşaltılır. Üzerine çırpılmış krema veya içine dondurma ilave edilir.Moka-Java karışımının kullanıldığı bu kahvede sunulan çukulata tadı Moka (Yemen-Al Mukah limanı) kahvesinin içerilmesinden kaynaklanmaktadır.200 ml. soğutulmuş espresso18-22 adet buz (kırılmış)¼ fincan çukulata sos2 yemek kaşigi vanilya veya badem şurubugarnitür olarak çırpılmış krema veya dondurmaBuz, kahve, çukulata sos, şurup motorlu bir karıştırıcıda iyice karıştırılır (frappe) yumuşak kivama gelene kadar). Büyük boy, geniş bardaklara boşaltılır. Üzerine çırpılmış krema veya içine dondurma ilave edilir. --------------------------------------------------------------------------------Sağlam veya önceden buhara tutulmuş bir bardak alın1 tatlıkaşığı şeker1 veya 2 çorbakaşığı İrlanda viskisiSiyah kahveÇırpılmış kremaHazırlanışı:Kaşığı bardağın içine daldırıp bardağa sıcak su doldurun. Dolayısı ile bardağın ısınmasını sağlayın sonra içindeki sıcak suyu dökün ve kaşığı çıkartın. Bardağa şeker, viski ve kahveyi koyun. Şekerin erimesi için karıştırın. Kaşığı içinde bırakın. Kaşıktan süzülecek şekilde kremayı yavaşca kaşık sapından aşağı doğru dökün. Krema kahve ile karışmaya başlayınca asla karıştırmayın. Aksine kahve üzerinde 1 cm kalınlıkta ayrı bir krema tabakası oluşmasına özen gösterin.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------8 tatlı kaşığı toz Kolombia kahvesi325 ml. soğuk suKırık buz parçaları4 çorba kaşığı şekerHazırlanış:Su ve kahve oranına göre oldukça koyu ve sert olacak kahveyi önce soğuk suda kaynatın. Biraz soğumasını sağladıktan sonra elektrikli karıştırıcı (blender) içine boşaltın. Buzları ve şekeri ilave ederek koyu ve köpüklü bir içecek olmasını sağlayın. Yaklaşık 4 kişi için olan bu kahve içim için çubukla servis yapılabilir.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 fincan soğuk süt4 çorbakaşigi kahve şurubu (1 fincan şeker; 1,5 fincan kolombia kahvesi 500ml. soğuk suda kaynıyacak şekilde şekilde hazırlanıp, 1 ay süre ile buzdolabında saklanabilir)2 tatlı kaşığı çukulata şurubu½ tatlıkaşığı vanilya şurubu1,5 fincan kahve dondurmasıKüçük, kırık buz parçalarıToz tarçınHazırlanışı:Tarçın dışındaki tüm malzemeyi elektrikli karıştırıcı (blender) ya koyup, 10 saniye karıştırın. Koyu karışımı, her biri buz parçaları ile dolu geniş bardaklara boşaltın. Üzerine toz tarçın serpin.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------6 yemek kaşığı ince çekilmiş kahve¼ tatlıkaşığı kişniş tozu4-5 tane yeşil cardamomçırpılmış kremaHazırlanışı:Kahve ve baharatları filtre kahve makinasının filtresine yerleştirip makinayı çalıştırın. Süzüntünün biraz soğumasını bekleyin. 5-6 küp buz ilave edilmiş büyük bardakda servis yapmadan 1-2 tatlıkaşığı şeker koyun. Kaşıktan süzdürülmek şartı ile yavaşca çırpılmış krema ilave edin. Arzuya göre bir miktar vanilya serpilebilir. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1 fincan espresso1 yemek kaşığı karamel sos1 bardak sıcak az yağlı süt veya soğuk süt (arzuya göre dondurma)Hazırlanışı:Tüm malzeme motorlu bir karıştırıcıda koyu kıvama gelene kadar karıştırılır.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------İspanyol tarzı bir kahve olup, brendy içerir.Bir fincan koyu kahveBir adet küp şekerŞekeri ıslatacak kadar brendyHazırlanışı:Şekeri yemek kaşıgı içine yerleştirip brendy ile iyice ıslanıp dağılmasını sağlayın. Kaşığı mum yada çakmak alevi ile ısıtın. Koyulaşıp kahverengi renk alan şekeri yavaşca kahvenizin içine katıp, karıştırın.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------15 ml. amaretto (İtalyan badem likörü)15 ml. oz kahlua1 fincan sıcak süzme kahveçırpılmış kremaHazırlanışı:Likürü kahvenin içine döktükten sonra üzerine bir miktar çırpılmış krema koyup büyük bardaklarda (mug) servis yapın.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------30 ml. iyi kalite İrlanda viskisi1 tatlıkaşığı konyak1/2 tatlıkaşığı şekerSıcak, sert süzme kahve1/4 dilim prtakalHazırlanışı:Viski konyak ve şekeri kokteyl karıştırıcıda şeker eriyene kadar karıştırın. Küçük fincan veya geleneksel küçük bardaklara boşalttıktan sonra kahveyi ilave edip kariştirin. Portakali garnitür olarak kullanin.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------120 ml. süzme kahve 20 ml. Amaretto (İtalyan badem likörü)20 ml. Rom1 tatlıkaşığ şeker veya dondurma Çırpılmış kremaHazırlanışı:Arzuya göre biraz çukulata veya vanilya şurubu Tüm malzemeler yukarıdaki sıraya göre yavaşca eklenip, karıştırıldıktan sonra servis yapılır.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2 yemek kaşığı şeker130 ml. siyah rom veya brendy2 portakal (helezon şeklinde kesilmiş)10 karanfil tanesi1-2 tarçın (çubuk)5 fincan sert, sıcak süzme kahveHazırlanışıKahve dışındaki tüm malzemeyi bir cezveye koyup ısıtın. Yaklaşık bir dakika içinde bir miktar yanmasını sağlayın. Çok yavaşca kahveyi ekleyin. Fincanlara boşaltırken malzemelerin dışarı alınmasına özen gösterin. 4-6 fincan olarak servis yapabilirsiniz.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------15 ml. tatlı olmayan şarap15 ml. amaretto (İtalyan badem likörü)6 ml. Baileys Irish Cream150 ml. sıcak süzme kahveHazırlanışı:Tüm malzeme sırası ile biribirine katılıp, büyuk kupalarda (mug) servis yapılır.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2/3 fincan iri çekilmiş, koyu kavrulmuş (ancak çok koyu değil-Viyana usulü )1 fincan su1/3 veya 1/2 fincan kahverengi şeker1 tatlıkaşığı melas (toz haline getirilmemiş şeker)1 tarçın çubuğuarzuya göre birkaç anason tohumuHazırlanışı:Şeker, melas ve baharatları su içine koyup kaynattıktan sonra, kahvenin içine karıştırın. Bir taşım daha kaynattıktan sonra süzüp servis yapın.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1/2 fincan süzme kahve Birkaç buz1/4 soda veya kolasoyulmuş limon dilimi veya dilim portakal

Hiç yorum yok: